Schoonpa blij en wij blij met de Oxyrunner®.

De schoonvader van Rink Groenveld woont in een verzorgingshuis. Hij is slecht ter been en kan niet zonder zijn rollator. “Niet alleen dat, mijn schoonvader is ook zuurstofpatiënt”, vertelt Groenveld. “De zuurstofslang lag altijd in de weg, een reëel struikelgevaar voor iemand op leeftijd met een rollator. Alleen al qua veiligheid is de Oxyrunner® een hele verbetering.”

Zacht, soepel en flexibel

Samen met iemand van het verzorgingshuis schroefde Groenveld de rail van het zuurstofslangsysteem aan het plafond. “De Oxyrunner® moest zo worden geïnstalleerd dat mijn schoonvader overal kon komen, in de woon-, slaap- en badkamer. Met advies van Robin Tönissen van Westfalen Medical is dat gelukt. Weliswaar met een klein compromis, want eigenlijk is de slang van de neus naar de rail ietsje te lang. Maar dit minpuntje wordt ruimschoots gecompenseerd door de bewegingsvrijheid die mijn schoonvader ervoor terug kreeg. En bovendien, de zuurstofslang is veel zachter, soepeler en flexibeler dan dat stugge, opkrullende geval over de vloer. Dus ja, ten opzichte van de oude situatie is dit een stuk beter. Dat vinden niet alleen mijn schoonvader en wij, dat vindt ook de verpleging. We zijn er allemaal blij mee.”

Eenvoudig en soepel

De installatie van de Oxyrunner® was prima te doen. “De gebruiksaanwijzing was duidelijk en goed te volgen. Het railsysteem is echt perfect, het loopt als een trein. De meneer die het heeft uitgevonden heeft er duidelijk goed over nagedacht.”

Valpreventie

De Oxyrunner® wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. “Dat is jammer”, is Groenveld van mening. “Eigenlijk zou dit systeem gewoon moeten worden vergoed. Moet je zien wat het kost, zo’n zuurstofconcentrator met het hele logistieke apparaat erom heen. Daarbij vallen de paar honderd euro voor de Oxyrunner® in het niet. Eén keer vallen en de heup breken kost vele malen meer. Nogmaals, dit hoort gewoon in het pakket.”

Het perfecte cadeau

Vraag ouders op leeftijd naar wat ze voor hun verjaardag willen. Tien tegen een is het antwoord dat ze niks hoeven omdat ze ‘alles al hebben’. Maar voor kinderen van ouders die zuurstofpatiënt zijn gloort er licht aan de horizon. En geruststelling. Zolang de zorgverzekeraar de Oxyrunner® niet vergoedt, is dit het perfecte cadeau. “Zo kun je het wel stellen, ja”, beaamt Groenveld.

02-09-2019 door Wendy Mentink

Laatste nieuws

Het Longfonds besteedt ook aandacht aan de Oxyrunner®

Lees hier het artikel over de Oxyrunner® wat verschenen is in Longwijzer, editie januari 2019.

Lees verder

De heer Groenveld vertelt....

Schoonpa blij en wij blij met de Oxyrunner®. De schoonvader van Rink Groenveld woont in een verzorgingshuis. Hij is slecht ter been en kan niet zonder zijn rollator. “Niet alleen...

Lees verder